Datorita caracteristicilor fizico-mecanice, betonul celular autoclavizat (BCA) ofera o serie insemnata de avantaje generale: asigura un grad ridicat de izolare, are o greutate redusa care genereaza o incarcare mai mica pe fundatia constructiei, fiind si mai ieftin de transportat si mai usor de prelucrat, poate fi utilizat in sistem de zidarie monostrat, adica fara sistem termoizolator suplimentar, este un material durabil, cu o compozitie minerala, obtinut printr-un proces de fabricatie prietenos cu mediul si este sustenabil de-a lungul intregului sau ciclu de viata.
O serie de calitati cheie ale BCA-ului il transforma, printre altele, in materialul ideal pentru constructia de mansarde sau adaugarea unui nivel suplimentar. In articolul de astazi vom prezenta, pe scurt, principalele cinci motive pentru care aceasta alegere este cea optima.
1. BCA-ul este un material usor
Deoarece este mai usor decat caramida, BCA-ul devine o optiune foarte avantajoasa, atat in cazul mansardarii blocurilor cat si pentru a adauga o mansarda sau un nou nivel unei case.
Astfel, materialul reduce atat timpul de executie, cat si costurile pe care le-ar implica folosirea unei alte metode, oferind in acelasi timp si alte avantaje, pe care le vom discuta in sectiunile ce urmeaza.
2. BCA-ul este incombustibil si ofera o protectie ridicata in cazul unor incendii izbucnite in vecinatate
Zidaria din BCA asigura o excelenta protectie impotriva focului si corespunde celor mai severe reglementari impotriva incendiilor. BCA-ul este clasificat ca materiale de constructie incombustibil, fiind incadrat in Euroclasa A1.
Faptul ca are o excelenta rezistenta la foc transforma BCA-ul intr-o solutie extrem de sigura pentru mansardari. Fiind incombustibil, betonul celular autoclavizat nu elibereaza fum sau gaze toxice, un element de risc extrem de ridicat in caz de incendiu. In acelasi timp, datorita rezistentei termice ridicate, materialul protejeaza si in cazul incendiilor pornite din exterior sau in incaperi alaturate, scenarii destul de des intalnite, asigurand limitarea transferului termic de cealalta parte a zidurilor. Datorita excelentelor proprietati, poate fi folosit si pentru ziduri de protecţie impotriva raspandirii incendiilor, protejand astfel vieti si bunuri.
Testele de siguranta au dovedit ca un perete din BCA cu o grosime de doar 15 cm asigura mai bine de sase ore de securitate in cazul expunerii la foc intens, mentinandu-si capacitatea de izolare, etanseitate, rezistenta si stabilitatea.
3. BCA-ul este un foarte bun izolator termic si fonic
Pentru a rezista si a oferi conditii de locuire optime, mansardarile necesita intotdeauna materiale care ofera o buna izolare termica si fonica. BCA-ul este nu numai incombustibil, ci si un izolator extrem de eficient, iar acest lucru este valabil atat fata de exterior, cat si intre incaperi atunci cand este folosit pentru peretii despartitori.
Eficienta energetica si izolarea fonica sunt doua din calitatile principale ale betonului celular autoclavizat, iar mansardele beneficiaza pe deplin de aceste atuuri. Fie ca este vorba de reducerea facturii la incalzire, cresterea confortului general sau protectia integritatii cladirii impotriva factorilor naturali exteriori, structura BCA-ului ii confera calitati greu de egalat.
4. BCA-ul este rezistent si durabil
BCA-ul ofera multe beneficii pe termen lung: fiind un beton, este rezistent si durabil, dar are in acelasi timp si o greutate redusa avand la baza o structura celulara, iar excelentele sale proprietati mecanice il fac si o alegere sigura pentru zonele seismice. Structurile din BCA sunt rezistente si la vant, ploaie sau furtuna, nu isi modifica proprietatile de-a lungul duratei de viata a locuintei, nu se deterioreaza, nu putrezesc si nu sunt atacate de rozatoare sau insecte. Aceste detalii sunt extrem de importante in cazul masardarilor, deoarece ultimul nivel al unei constructii este supus, in mod special, unor astfel de atacuri lente dar distructive.
5. Cu BCA creativitatea are unda verde
Datorita caracterului modular si structurii sale, BCA-ul este usor de taiat, gaurit sau frezat, putand fi pus in opera simplu si rapid. Din acest motiv, acesta accepta cu usurinta forme si modele de design mai pretentioase, specifice proiectelor de mansardare. Fie ca este vorba de o nisa de dimensiuni speciale, de ancorarea unor piese de mobilier in pereti sau o retea mai complexa de instalatii electrice, BCA-ul prezinta exact proprietatile necesare pentru a duce la indeplinire planul usor, rapid si eficient. Din multe puncte de vedere, singura limita este imaginatia proiectantului sau a clientului.
Acest articol prezinta, pe scurt, cateva din calitatile betonului celular autoclavizat care avantajeaza proiectele de mansardare. Ai nelamuriri, doresti detalii sau ai intrebari mai punctuale? Lasa-ne un comentariu si unul din specialistii nostri iti vor raspunde.
Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .