Betonul celular autoclavizat sau, folosind denumirea scurta – BCA-ul, este unul dintre cele mai utilizate materiale de constructii destinate lucrarilor de zidarie. De fapt, cum vom vedea mai jos, exista cel putin sapte motive pentru care utilizarea zidariei din BCA este o alegere inteligenta, unele dintre acestea nefiind atat de cunoscute beneficiarilor finali.
Dincolo de gradul ridicat de personalizare a spatiilor pe care il ofera, fiind disponibil intr-o multitudine de dimensiuni usor de prelucrat si finisat, betonul celular autoclavizat prezinta o serie de avantaje care ii confera calitatea de element structural sau nestructural care asigura spatiilor de locuit un grad ridicat de protectie, reprezentand si o investitie eficienta pe termen lung.
1. BCA-ul te apara de frig
Datorita climei specifice tarii noastre, locuintele necesita incalzire cel putin 4 luni pe an. Un zid din BCA MACON 2.5, de minim 35 de centimetri grosime, ofera o protectie optima impotriva frigului chiar si fara adaugarea unui strat termoizolator suplimentar.
Pierderile reduse de caldura sunt posibile din mai multe motive. In primul rand, betonul celular autoclavizat, adica materialul in sine, are o conductivitate termica scazuta. In al doilea rand, o zidarie pe baza de BCA presupune un numar redus de rosturi, iar folosirea mortarelor in strat subtire asigura reducerea puntilor termice, adica a cailor de scurgere a caldurii.
2. BCA-ul ofera confort termic vara
Din fericire, numarul redus de punti termice si conductivitatea termica scazuta sunt calitati care fac zidurile din BCA un aliat nu doar impotriva inghetului, ci si a caniculei.
3. BCA-ul este rezistent si in caz de incendiu
Rezistenta termica a BCA-ului nu protejeaza doar in cazul temperaturilor ridicate sau scazute, ci si impotriva incendiilor. Materialele BCA MACON, incadrate in Euroclasa A1, sunt incombustibile. Incepand cu grosimi de doar 10 centimetri, zidurile din BCA ofera de la 2 si pana la 7 ore de securitate, putand face o diferenta enorma in caz de pericol.
4. BCA-ul te protejeaza in cazul unui seism
Desi cutremurele se incadreaza in sirul dezastrelor naturale aproape imposibil de prevazut, un lucru este sigur: exista zone cu activitate seismica mai ridicata. Chiar si atunci cand abia resimtim un seism, acesta poate afecta integritatea structurala a unei constructii. Chiar daca un cutremur nu poate fi prevenit, daunele produse de acesta pot fi limitate.
Un bloc BCA de calitate are o structura omogena si o rezistenta ridicata indiferent de directia de actiune a fortelor, un element cheie pentru rezistenta la seisme. Mai mult, cu cat zidul este mai usor, cu atat riscul este mai scazut, acest lucru conferind BCA-ului un avantaj in fata altor materiale de constructii.
5. BCA-ul este un bun izolant fonic
Atat timp cat peretii sunt corect dimensionati, blocurile de zidarie din BCA ofera o izolatie fonica de invidiat nu numai fata de exterior, ci si intre incaperile locuintei.
Datorita suprafetei poroase specifice si a aerului inglobat, acest material este o optiune extrem de avantajoasa pentru linistea si confortul locuintei. Fie ca este vorba de zgomote din camera alaturata sau de afara, un zid din BCA constituie o bariera fonica eficienta..
6. BCA-ul te ajuta sa economisesti la intretinere
O izolatie serioasa nu inseamna doar confort, ci si facturi mai mici. Cu cat o locuinta este mai eficienta energetic, cu cat aceasta va costa mai putin pe termen lung. Daca in cazul ferestrelor, a instalatiilor sau a acoperisurilor este mai usor sa le inlocuim odata ce apare pe piata o solutie mai performanta, nu putem spune acelasi lucru despre pereti.
Alaturi de structura, acestia sunt elementele cele mai durabile ale unei case. Tocmai de aceea este importanta, din start, alegerea unui material performant energetic – e cam greu sa te razgandesti odata finalizata constructia.
7. BCA-ul este prietenos cu mediul
Atat la nivelul constiintei sociale cat si in ce priveste legile europene, constructiile sustenabile castiga extrem de mult teren in ultimele decenii. Pe scurt, o constructie sustenabila este cea mai inteligenta solutie pentru orasul in care traiesti, pentru economia zonei, pentru mediul inconjurator, dar si pentru propriul buzunar.
Blocurile de zidarie MACON sunt produse folosind materii prime locale implicand un grad redus de emisii CO2. O alta calitate a acestora este faptul ca pot fi refolosite sau reciclate in totalitate, fiind astfel mult mai prietenoase cu mediul inconjurator. Care, pana la urma, este mediul nostru, cel in care traim.
Acestea sunt principalele motive pentru care noi iti recomandam sistemul de zidarie Macon. Ai intrebari sau nelamuriri? Daca vrei sa ne trimiti o intrebare, un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .