Diferenta dintre apartament si camin sau dintre casa si locuinta este una pe care o putem resimti cu totii. Dupa o zi lunga, cel mai placut lucru este sa ajungi acasa, nu intr-o casa. Tocmai de aceea designul interior este foarte important: ne ajuta sa obtinem tihna si confortul caminului nostru.
Cum se poate transforma un spatiu locuit intr-un camin modern si primitor? Cu siguranta, lista raspunsurilor este lunga, insa astazi iti vom oferi sase trucuri care iti pot fi de mare folos. Iata care sunt acestea:
1. O sufragerie luminoasa, alba, spatioasa
In cazul in care sufrageria ta are parte de lumina naturala din belsug, e momentul sa profiti. Un design monocrom, pe alb, este o metoda extrem de eficienta pentru a deschide spatiul, oferindu-i un aer primitor si linistit. Avantajul unei sufragerii cu design monocrom (daca e open plan, cu atat mai bine) este faptul ca poti obtine, cu ajutorul texturilor, un efect mult mai subtil si modern decat dintr-un joc de culori.
Mobilier alb, parchet deschis la culoare, draperii cu mici modele, canapele sau fotolii crem deschis, tablouri sau poze cu rame albe, toate acestea pot crea o sinergie extrem de placuta si linistitoare, intr-un spatiu modern, plin de personalitate. Coltul luminos al casei poate deveni, astfel, atat un loc bun de relaxare cat si un spatiu ideal pentru munca de acasa.
2. Personalizeaza folosind blocuri BCA
Fie ca vorbim de designul unei locuinte noi sau despre modificari ulterioare, o zidarie din BCA are doua mari avantaje: iti ofera mult spatiu de personalizare si nu iti transforma casa intr-un santier nesfarsit. In plus, pentru fiecare bucatica ramasa poti gasi o noua utilizare. Blocurile din BCA sunt disponibile intr-o mare varietate de dimensiuni, cu grosimi incepand de la 5 cm, iar procesul de taiere si instalare este unul simplu si rapid. Poate fi o noua biblioteca sau compartimentarea unui spatiu ramas altfel nefolosit (de exemplu, sub un set de scari), poti adauga un bar in bucatarie sau cateva rafturi pe un perete.
Practic, orice nisa sau perete despartitor poate deveni, cu un pic de imaginatie, atat un element de decor cat si unul cu destinatie practica. Datorita multitudinii de dimensiuni si simplitatii in prelucare, in cazul elementelor de zidarie din BCA, ai liber la design intr-un mod pe care alte materiale de constructie nu ti-l ofera.
3. Bucataria-chalet de inspiratie elvetiana
Poate parea surprinzator, insa cel mai bun mod de a puncta o sufragerie moderna este prin a-i oferi un element distinctiv, opus, la care sa se raporteze. Aici intervine elementul rustic care, incorporat in designul general, ofera un tip de caldura complementar restului locuintei.
Daca ai o bucatarie bine delimitata, poti alege un design cald, pe baza de lemn deschis la culoare, inspirat din casutele rustice elvetiene de la munte. Poti merge pana la capat, bazandu-te doar pe lemn, chiar cu grinzi solide false pentru un plus de autenticitate. Sau poti imbina tendinta generala cu liniile aparaturii electrocasnice ultramoderne, preferabil negre: o plita cu inductie, un cuptor cu microunde sau o hota de productie recenta.
4. DIY – Decoratiuni unice, un hobby creativ
Proiectele DIY (Do it yourself) presupun un grad relativ mic de simt practic si un foarte mare potential creativ. Este vorba, de fapt, de bricolaj, o activitate prin care obtii decoratiuni interioare unice pornind de la idei pe care le poti culege foarte usor de pe Internet si le poti pune in aplicare folosindu-ti propria inspiratie.
Poti lucra cu orice fel de materiale: piatra, beton, lemn, metal, hartie, plastic, acuarele, diferite vopsele. Poti porni de la zero sau poti modifica obiecte deja existente, fie ca e vorba de piese de mobilier, cutii, borcane, vesela, rame de tablou sau electrocasnice defecte. Astfel, iti poti pune amprenta asupra propriei locuinte intr-un mod cat se poate de original si placut.
5. Sobe sau seminee din cahle de teracota
Cum spuneam si mai sus, o cale sigura spre un design cu adevarat armonios si primitor este incorporarea de elemente traditionale, familiare, care evoca o forma de nostalgie, intr-un context modern: sarea si piperul unui nou fel de a vedea lucrurile, ceva vechi si evocativ imbinat cu noul suprinzator.
Mai ales in cazul unui design rustic sau al unuia modern minimalist cu accente rustice, un semineu din teracota este atat un bun contrapunct care echilibreaza incaperea, cat si un colt placut, util, numai bun pentru relaxare. La fel ca in cazul designului pe baza de BCA, utilizarea de placi teracota iti ofera un inalt grad de personalizare din doua motive: multitudinea tipurilor de cahle (culori, modele) si multitudinea de posibile imbinari. Astfel, gasirea unui model care sa se potriveasca designului locuintei tale devine o alegere usoara, fara compromisuri.
6. Elementul care face diferenta
Fiecare camera a locuintei tale merita un element surprinzator, o piesa de decor care sa starneasca un semn de exclamare. Tot ce trebuie sa faci este sa iti lasi imaginatia sa functioneze, sa te uiti in jur la obiectele din casa pe care de obicei le ignori, si sa le inlocuiesti. O vizita intr-un magazin de specialitate sau intr-un targ de vechituri ar putea sa iti ofere raspunsul.
Poti renunta la oglinda patrata din baie pentru una rotunda, cu rama art deco. Daca descoperi ca inca ai un aparat video in camera, desi nu l-ai folosit de ani de zile, il poti inlocui cu un aparat radio retro sau cu un pick-up. Pernele de pe canapea pot lasa loc unora cu un design mai vesel, mai provocator. Nu ai mai observat tabloul din birou de ceva vreme? Muta-l in alta camera si inlocuieste-l cu o tinta de darts. Micile schimbari sunt la indemana si te vor ajuta intotdeauna sa iti reimprospatezi casa!
Desigur, lucrul cu adevarat placut in cazul designului interior este faptul ca optiunile si combinatiile sunt nelimitate, iar simtul practic si designul se imbina de fiecare data altfel. Tu ce idei ai pus in aplicare? Ce te gandesti sa incerci pe viitor?
Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .