Untitled-design-7

Imbinarea perfecta dintre confort si traditie in casa ta

Odata cu venirea frigului si apropierea sarbatorilor de iarna, timpul petrecut in camin devine tot mai lung si mai pretios. La sfarsitul fiecarei zile, tot ce ne dorim e sa ne retragem intr-un spatiu caldconfortabil si armonios; un loc unde sa ne bucuram de odihna atat de necesara in sezonul rece. Iar pentru a crea un asemena spatiu, obiectele si motivele traditionale romanesti sunt o excelenta sursa de inspiratie.

Caldura sugerata de motivele si culorile traditionale, materialele precum lemnul si lutul, tesaturile groase si rezistente – toate aceste elemente pastrate in casele de la tara pot fi preluate cu succes intr-un design contemporan. Mai mult decat atat, au darul de a atenua liniile drepte sau suprafetele lipsite de personalitate.

In cele ce urmeaza, vom trece in revista cateva dintre cele mai frumoase si utile idei de amenajare a spatiului de locuit pentru a da caminului tau acele note dulci si primitoare specifice satului romanesc de iarna.

1. Gaseste un obiect masiv cu istorie

untitled-design
sursa foto: tarancutaurbana.ro

Din pacate, destul de putini sunt aceia care mai detin, fie personal, fie in familie, un obiect de mobilier din casa bunicii, acele obiecte simple si solide menite sa dureze de-a lungul generatiilor. Cu toate acestea, merita efortul sa gasesti un asemenea obiect la artizanii locali sau in magazinele cu antichitati.

Un bufet, o comoda sau o masa din lemn masiv si cu o structura solida pot transforma instantaneu aspectul casei tale. Obiecte precum un pat masiv, un cufar sau o lavita pot fi introduse si in dormitor, daca spatiul permite; greutatea si culoarea inchisa a acestor obiecte vechi ofera o senzatie de siguranta si destindere in casa. Acestea simbolizeaza atat stabilitatea, dar au si aerul enigmatic al lucrurilor ce au acumulat istorie.

Pentru un proiect mai amplu, adaugarea de barne clasice din lemn nefinisat, a rafturilor si a altor elemente din lemn va da un caracter aparte casei tale si reprezinta o varianta foarte chic de a aduce traditionalul in spatiile moderne.

2. Adauga elemente de depozitare clasice

untitled-design-1
sursa foto: housebyhoff.com

Chiar daca bibliotecile, rafturile si in general suprafetele de depozitare deschise sunt la moda acum, intotdeauna vor exista obiecte ce trebuie protejate de praf, decolorare si umezeala. Daca spatiul casei tale e generos, un dulap masiv sau un cufar folosit si pe post de divan sau masa de cafea sunt alegeri excelente, atat pentru depozitarea diverselor obiecte, cat si ca ambianta. Ele adauga un centru de greutate camerei si sunt deosebit de rezistente la uzul de zi cu zi.

3. Tesaturile traditionale pot fi folosite intr-o multime de feluri

untitled-design-2
sursa foto: homedit.com

Poate cel mai usor de recunoscut element traditional, motivele de desen romanesc sunt deosebit de estetice si usor de incoporat in orice design, prin simplitatea cromatica si simetria formelor geometrice. In casele de azi, cel mai simplu sunt de introdus sub forma fetelor de perna decorative, a stergarelor de uz casnic si a pledurilor folosite in camera de zi. Modelele in rosu, alb si negru sunt cele mai prietenoase cu detaliile moderne si au avantajul de a fi o cromatica mereu la moda.

Pentru o nota mai indrazneata, poti folosi un material gros cu o banderola cu motive traditionale in confectionarea perdelelor sau poti opta pentru un covor traditional – nefiind pufoase, aceste covoare sunt si mai usor de curatat si intretinut. De asemenea, covoarele pot fi folosite si pentru decorarea unui perete, pentru a pastra suprafata de miscare libera.

4. Concentreaza-te pe culori ”de pamant”

untitled-design-3
sursa foto: cotemaison.fr

Culorile folosite in designul de interior clasic, atat la noi cat si in alte parti, sunt culorile asa-zise ”de pamant” – culori putin contrastante cu mediul inconjurator si care amintesc de elemente naturale. Asadar, maro-uri, nuante calde de alb, diferite tipuri de ocru si caramiziu – toate acestea sugereaza caldura si calmul in caminul tau.

Evita totusi folosirea culorilor mai inchise pe suprafete mari de perete; chiar daca sunt placute, acestea inchid o incapere, in special pe timpul orelor de intuneric, si creeaza o senzatie claustrofoba. In schimb, poti pastra peretii in culori deschise si neutre, iar apoi folosi cromatica calda in alegerea lemnului pentru parchet si mobilier, a variatelor tesaturi din casa, respectiv, poti introduce obiecte sau placi de lut si ceramica pentru o nota rustica.

5. Cladeste o soba de teracota pentru un efect permanent

untitled-design-4
sursa foto: adelaparvu.com

Un element nelipsit din casele de la tara era mai demult cuptorul zidit, ce a fost ulterior inlocuit cu sobele de teracota. Deosebit de eficiente, acestea transforma o cantitate mica de lemn sau gaz in caldura de-a lungul intregului sezon rece, iar faptul ca incalzirea si racirea se fac treptat reprezinta un beneficiu pentru sanatatea si confortul uman.

Dar sobele nu reprezinta doar o metoda de a incalzi locuinta, ci si un obiect important de decor. Ele pot fi clasice, in culorile tipice teracotei sau chiar intr-un alb cald ce se confunda cu peretii, sau dimpotriva, pot fi vesel colorate pentru o nota de contrast. In orice caz, soba de teracota este un element de design permanent, asa ca ai grija in alegerea celei mai potrivite culori si proportii pentru incaperea ta.

6. Revino la obiectele casnice ale bunicii

untitled-design-5
sursa foto: homedit.com

Un mod simplu de a aduce aerul traditional in caminul tau este de a reintroduce obiecte mici de uz casnic traditionale. De la obiectele de bucatarie – stergare, boluri din lemn si cositor, linguri de lemn sculptat, mojar, vase de tabla etc., la obiecte utile in restul casei, precum vaze, tavi, scaune si cuiere din lemn, toate acestea aduc un caracter romanesc casei, fara a reprezenta o investitie prea mare.

7. Nimic nu creeaza o atmosfera ca o lumina calda

untitled-design-6
La final, toate aceste obiecte vor fi scoase in evidenta de lumina din fiecare incapere. Pentru o ambianta calma, discreta si clasica, luminile calde si de intensitate medie sunt cele mai potrivite. Data fiind lipsa de lumina naturala in buna parte a zilei, iluminatul devine cu atat mai important.
Cauta becuri si abajururi cu note galbui sau sepia, ce dau o lumina calda si difuza – perfecta pentru a induce odihna si pentru a completa culorile incaperii. O lumina prea puternica va deveni obositoare pentru ochi pe parcursul iernii, asa ca adauga optiuni pentru iluminatul de tavan: aplice, veioze sau lampi. Astfel, vei putea ajusta nivelul de luminozitate in functie de activitatea din fiecare moment al zilei.


Daca in ziua de azi, casele traditionale romanesti nu mai au confortul pe care ni-l dorim, in timp ce locuintele moderne ofera odata cu un grad de confort ridicat si un design util, un mediu de viata sanatos si sigur, imbinarea elementelor moderne cu cele traditionale reprezinta solutia optima pentru ceea ce urmarim cu totii, si anume un spatiu confortabil in care sa ne simtim acasa. Obiectele stravechi, culorile si materialele calde, indulcesc designul spatiilor moderne, ne dau senzatia caminului indestulat si protejat al copilariei, asigurandu-ne bucuria de a ne reintoarce acasa.

Daca ne gandim si ca multe dintre obiectele pe care le regasim in amenajarile interioare cu accente traditionale surprind esenta sarbatorilor de iarna, e timpul sa ne punem pe treaba. Ai si tu ceva de adaugat? 

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .