paleti-3_sm-768x461-1

5 idei de reutilizare creativa a paletilor in locuinta ta

Elementele care fac interiorul unei case mai cald si mai primitor sunt amprentele personale. Odata ce lucrarile de constructie sunt gata, casa este pregatita pentru a deveni un camin! Livrarea blocurilor de BCA la locul punerii in opera se face pe paleti de lemn. Dupa ce zidaria este gata, paletii pot fi returnati pentru a fi reutilizati ca si ambalaje sau ar putea fi folositi intr-un mod creativ.

Fie ca este vorba de un mic element distinctiv sau de un proiect ceva mai complex, paletii de lemn pot fi reutilizati foarte ingenios pentru a-ti completa locuinta si pentru a-i oferi un aer distinctiv, cald si primitor. Iata cinci idei de la care poti porni daca doresti sa iti decorezi sau reamenajezi casa intr-un mod original.1. Paturi sau canapele pe baza de paleti

Una din cele mai la indemana idei este folosirea de module de paleti pentru amenajarea unui pat sau a unei canapele. Mai ales pentru un spatiu de dormit sau relaxare, un smirghel sau un strat de lac sau de vopsea este foarte indicat pentru finisarea acestora si folosirea lor pe post de cadru.

Sfatul nostru pentru imbinari este folosirea de benzi metalice solide. Acestea pot fi fixate usor, prin holz-suruburi pentru lemn, cu ajutorul unei masini mici de gaurit. Odata planul stabilit, munca efectiva dureaza o dupa-masa. Iar daca ai probleme cu planul, internetul este prietenul tau. Deoarece paletii au dimensiuni standard, sute de idei de design diferite sunt la cateva clickuri distanta. Daca doresti un pat mai inalt, trebuie doar sa dublezi numarul de paleti. Mai ai nevoie doar de saltea si asternuturi!

2. Cuier, suporti pentru diferite obiecte

Deoarece sunt produsi pentru a fi usor de manevrat, paletii sunt simplu de folosit si pentru a agata lucruri de ei. Astfel, acestia devin un bun suport pentru haine, bijuterii, chei, poze, flori, ustensile de bucatarie sau pahare cu picior. In functie de designul general al locuintei, pot fi vopsiti intr-un alb curat, negru sobru, alta solutie monocroma sau intr-o combinatie jucausa de nuante.

In functie de configuratia spatiului, poti folositi paleti intregi (in general in picioare, fixati in cel putin doua puncte), segmente suspendate sau fixate de perete. Modelul elementelor fiind unul simetric si repetitiv, paletii ofera o multime de optiuni de segmentare sau alipire a bucatilor.

3. Rafturi sau biblioteci

Si atunci cand sunt folosite ca rafturi, fragmentele de paleti ofera o multime de optiuni. Acestea pot fi folosite ca elemente decorative in nise de BCA sau ca rafturi suspendate pentru carti, ustensile de bucatarie sau spatiu general de stocare. Pe termen lung, nu recomandam folosirea acestora in spatii de depozitare a obiectelor grele, cum ar fi camarile sau garajele.

Pentru idei mai curajoase, paletii din lemn pot fi folositi ca material unic si in cazul corpurilor de biblioteca intregi, caracterul versatil al acestora transformandu-i intr-un produs ideal pentru o multime de dimensiuni.

4. Mese si masute

La fel ca in cazul paturilor sau canapelelor, mesele sau masutele de cafea pot fi simple sau pot beneficia de picioare cu roti asemanatoare celor folosite la carucioarele de cumparaturi. Aceste picioare sunt usor de achizitionat si fixarea lor este la fel de simpla ca imbinarea bucatilor de paleti cu ajutorul suruburilor.

Pentru un design mai rustic sau sobru, poti opta pentru o masuta cu blat din lemn prin lipirea de scanduri din paleti. O alta optiune este fixarea unei sticle pe baza de lemn, putand aici alege variante mate, transparente sau chiar colorate.

5. Elemente decorative de gradina sau sezlonguri

Paletii din lemn pot fi foarte practici si in curte, gradina sau pe balcon. Astfel, un cadru vertical poate constitui un inspirat suport pentru cresterea plantelor agatatoare (vita de vie, caprifoi, vita japoneza, iedera, mandevilla etc.) sau ca suport pentru ghivece suspendate. Astfel, poti avea parte de o gradina verticala, usor de intretinut, fara sa-ti faci griji pentru integritatea tencuielii exterioare. O alta solutie este folosirea paletilor pentru construirea de sezlonguri. La fel ca si in cazul celorlalte elemente de mobilier, montarea de roti poate fi o idee buna pentru mai multa mobilitate.

Datorita multimii de combinatii creative si a costului foarte apropiat de zero, paletii din lemn au devenit, pe buna dreptate, una din cele mai populare solutii de amenajare do-it-yourself. Acestia pot oferi locuintei un aer aparte si te ajuta sa iti personalizezi caminul folosindu-ti imaginatia si spiritul practic.

Cum te-au inspirat sugestiile noastre? Ai vreo idee pe care ai adauga-o listei?

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .