Multe din casele ridicate in ultimii ani pe la noi in tara sunt facute cu rate pentru cel putin o jumatate de viata sau cu bani munciti din greu peste hotare. Oricum ar fi, costurile cu construirea sau cumpararea unei locuinte ne depasesc cu mult posibilitatile. Si-atunci ce ramane de facut? Eu si sotia mea suntem unii dintre cei care nu se impiedica prea greu si gasesc solutii pentru orice e in masura sa aduca bucurie si voie buna. De pilda, deunazi ne aflam in impas gandindu-ne cum sa raspundem dorintei baietelului nostru de a deveni un supererou. Am intors-o pe toate partile, dar nu prea mult pentru ca soarele ne zambea deja de dupa perdea si asta era semn ca ne asteapta la o noua intalnire in parcul din apropiere. Cum singura calitate de supererou pe care o am este ca reusesc sa castig lupta cu facturile lunare si sa mai pun si ceva deoparte pentru micile iesiri cu ai mei la sfarsit de saptamana, mi-am spus ca nu e cazul sa-i retez aripile invatandu-l sa rapuna monstri deghizati in costuri la utilitati, ci mai bine….. Am,zis aripi? Da, asta e! Il voi invata sa zboare! Va sti mai apoi ca orice e posibil si ca niciun vis nu e prea maret! In scurt timp intram in parc in costume de Superman, pregatiti de prima lectie de zbor! Cu o bataie usoara din maini si privirea inspre inaltul cerului, bataliile terestre sunt mult ramase in urma, iar in fata ti se deschide calea spre ceea ce inainte parea doar o iluzie ascunsa printre nori.
O bucata de pamant, alegerea materialelor si un plan asternut pe hartie de minti pricepute in ale structurilor, constructia propriu-zisa si gata, casa noastra ne asteapta sa ii trecem pragul. Vreau o casa de care sa se bucure si copiii copiilor mei, fara investitii majore si mai ales fara facturi exagerate. Nu vreau sa „ies ieftin” si sa tot carpesc o viata intreaga, ci o vreau eficienta pe termen lung, chiar daca e nevoie sa dau acum ceva in plus. Si cum stiu ca banul nu se face usor, am de gand inainte sa ma apuc de treaba sa ma informez temeinic ca sa fiu mai apoi convins ca niciun efort nu e risipit, ci investit intr-o locuinta calda si eficienta in a ne lasa timp si resurse pentru noi si noi bucurii.
Poate te intrebi la ce ma refer. Stiu ca inainte de a incepe constructia propriu-zisa am de parcurs un drum, nici scurt, nici usor si, mai ales, deloc lipsit de importanta. Sunt lucruri de care depinde in final calitatea locuintei. Cum s-ar zice, poti face “casa buna” sau poti sa ajungi la capatul dumului cu gandul ca “ar fi fost mai buna daca…” Urmarile pozitive ale planificarii si realizarii unei locuinte eficiente se pot observa imediat si au efect pe termen lung. Asa cum ii sta bine unui om care isi investeste resursele prezente si viitoare in ceea ce in curand se va numi “acasa”, mi-am facut o lista cu ce trebuie sa fac si la ce sa fiu atent.
Vreau o casa confortabila si durabila, asa ca voi alege cea mai buna solutie de zidarie care imi asigura posibilitatea de a nu fi nevoit sa aplic si un sistem termoizolator suplimentar. Ies mai castigat asa: o data pentru ca voi economisi timp, materiale si bani la ridicarea casei, mai apoi, pentru ca voi avea temperaturile interioare dorite pe tot parcursul anului si, nu in ultimul rand, castig o noua batalie cu facturile la utilitati.
Mai departe, ar trebui sa fiu preocupat ca pe santier sa ajunga numai materiale cu caracteristici corespunzatoare intentiilor mele. Ca proprietar, in perioada constructiei, s-ar putea sa fiu sub presiune psihica, poate financiara, insa nu am de gand sa accept utilizarea unor materiale de provenienta si certificare indoielnica. Tocmai de aceea ma bucur ca am aflat recent de sistemul modern de zidarie Macon cu inovatia AeriSpor. Este vorba de materiale cu o structura proiectata si realizata in vederea obtinerii unei zidarii rezistente, sigure si echilibrate, care asigura consum minim de materiale auxiliare, castiguri permanente si costuri relaxante cu intretinerea.
Stiu ca suna a limbaj de specialitate, dar principiul despre care am citit ca sta la baza acestei structuri este unul foarte simplu. Aerul, care este cel mai bun termoizolator, a fost incorporat in structura materialului sub forma a milioane de celule. Formarea acestor bule de aer confera produsului final nu doar calitati izolatoare deosebite, ci si o greutate redusa care genereaza o incarcare mai mica pe fundatia constructiei si, de asemenea, il face sa devina usor de manipulat si prelucrat. Consecinta imediata este aceea ca timpii de realizare a constructiei sunt substantial redusi, iar economia de materiale este una demna de luat in calcul. A-propos de asta, mi-am pus in gand ca toate resturile si “capetele” ramase de la realizarea peretilor sa le folosesc pentru diferite amenajari de interior: polite, mobilier de bucatarie, cateva nise in baie si imbracarea cazii… idei am, numai material sa fie.
Ce stiu sigur este ca a construi o locuinta eficienta nu inseamna sa renunti la confort sau sa dai inapoi de la proiectul de casa pe care ti-ai imaginat-o ca potrivindu-se perfect pentru tine si ai tai si nici sa folosesti materialele cele mai scumpe de pe piata. O astfel de locuinta presupune doar un efort de informare intr-un domeniu care nu iti este de cele mai multe ori comun si o atentie sporita pe tot parcursul transpunerii proiectului in realitate. Ce iti aduce? Bunastare, echilibru, sanatate, independenta financiara, economie la facturi, lipsa necesitatii unor interventii ulterioare de genul reparatiilor, deci confort si stabilitate. Sau altfel spus, mult timp pe care sa-l petreci cu ai tai, inauntru sau afara, facand ceea ce iti place ori de cate ori ai ocazia!
Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .