Poza_articol_Tanti-Nuti-si-o-chitara-la-casa-ei_final-e1496224716710

Tanti Nuti si o chitara la casa ei

Sunt la o varsta la care majoritatea se pregatesc de ….stat pe banca. Eu, nu! Cant la chitara (va dau cuvantul, suna tot mai bine in fiecare zi) si ma pregatesc de construit o noua casa. Fiul meu a terminat medicina veterinara si se intoarce acasa. Abia astept sa-l strige lumea “domn` doctor”.  Si ca sa nu porneasca tocmai de la zero si nici sa ne calcam reciproc pe bataturi, m-am gandit sa-i pun la dispozitie locuinta pentru a-si deschide un cabinet. Iar noi, parintii, sa ne retragem undeva la tara, unde sa ne putem bucura de viata. Ce imi doresc cel mai mult este sa am in sfarsit un loc al meu unde sa ma pot aseza la un pahar de vorba cu sotia si prietenii, sa depanam povesti pe acorduri de chitara.  N-oi fi eu cel mai bun chitarist, dar stiu ca am cantat o viata intreaga cu bucurie si pasiune si a cam venit vremea sa nu imi mai fac griji ca pe tanti Nuti de alaturi nu am reusit sa o farmec, oricate eforturi am depus. Gata cu batutul in tevi si priviri care parca de fiecare data incercau sa ma convinga ca e cazul sa ma mai asez si eu si sa las chitara pentru cei mai tineri. Sunt atat de tanar pe cat ma simt si pregatit sa construiesc o casa care sa imi poata satisfice toate nevoile, dar mai ales care sa-mi faca loc bucuriilor. Pe tanti Nuti o las pe maini bune. Pisicile ei vor fi la un etaj distanta de cabinetul unui viitor medic stralucit.

Si pentru ca in cazul meu, ciclul de viata nu pare sa cuprinda varianta clasica de varsta a treia, am zis sa pornesc la drum informat si, dincolo de ceea ce mi-ar putea suna clasic legat de o locuinta, sa caut sa pun la punct planul pentru o casa cel putin la fel ca mine: sanatoasa si care sa ne poata oferi bucurii si noua celor de azi, dar si celor ce vor veni dupa noi. Ca sa inteleg cum sta treaba cu ciclul de viata al unei constructii, am cautat raspunsuri la un specialist. Am cerut niste detalii si omul m-a luminat.

Am aflat ca ciclul de viata al unei cladiri se refera la durata medie de viata a acesteia, de la faza de proiectare si punere in opera pana la eventualele lucrari de renovare sau demolare si reciclare.

Orientare geografica a constructiei, elementele de umbrire impreuna cu utilizarea pasiva a energiei solare sunt factori importanti in proiectarea unei locuinte sanatoase. Alte aspecte de care trebuie tinut cont sunt cele legate de specificul fiecarei regiuni, dar si de conditiile climatice ale zonei. Nu in ultimul rand un accent important trebuie pus pe calitatea materialelor de constructie, care sa fie eficiente pe intreg parcursul de viata al cladirii, adica “sa aiba in vedere” reducerea consumului de energie si minimalizarea sau eliminarea impactului negativ asupra mediului inconjurator.

Atunci când vorbim despre etapa de constructie a unei locuinte sanatoase ne referim la atentia pe care trebuie s-o acordam la felul in care aceasta ar putea afecta mediul. Materialele folosite in constructia unei locuinte sanatoase trebuie sa fie sustenabile, adica durabile in timp si non-toxice pentru locatari. Pe cat posibil, ele trebuie sa fie alcatuite din continut reciclat si elemente refolosibile. Materialele de acest tip, chiar daca presupun un cost mai mare de achizitie, sunt rezistente si nu necesita costuri de renovare pe termen lung, produc cantitati mici de deseuri care la randul lor sunt reutilizabile. Nu in ultimul rand, o constructie sanatoasa necesita timpi redusi de punere in opera si o gestionare usoara a deseurilor prin reducerea la minim a acestora si chiar eliminarea lor in aproape in totalitate in cazul materialelor carora li se poate da o noua intrebuintare.

Cu ajutorul proiectarii pe baza caracteristicilor climatice, a alegerii materialelor de constructie eficiente, consumul de energie al unei locuinte sanatoase poate fi redus si astfel scad costurile de intretinere. Ce poate fi mai placut decat sa locuiesti intr-o casa confortabila, in armonie cu mediul inconjurator si sa platesti facturi decente? Asa cum deja v-ati dat seama, o locuinta verde este proiectata sa reziste in timp. Design-ul ei trebuie sa poata permite locatarilor sa o foloseasca dupa nevoi, dar si sa se plieze pe nevoile unor alti eventuali locatari fara a fi necesare lucrari majore si modificari in structura cladirii.

Cum e si firesc, fiecare constructie ajunge la un moment dat si la finalul duratei de utilizare cand pur si simplu restaurarea acesteia devine mai costisitoare decat demolarea ei si se opteaza pentru varianta finala. In aceasta etapa trebuie avuta in vedere reciclarea sau dupa caz eliminarea materialelor care pot afecta mediul inconjurator si de aceea materialele care sunt usor de reciclat ar trebui sa aiba prioritate in alegerile celor care sunt pe cale sa se apuce de construit.

Cam asta inseamna o locuinta sanatoasa de la inceput si pana la sfarsit! Si-acum sa va spun ce imi doresc eu de la noua casa si cum am inteles eu sa valorific ceea ce am aflat.

Vreau pentru noi ce este mai bun si decat sa cumpar o casa in care sa ne ingropam constant economiile, mai bine ne informam si construim una in care sa locuim cu drag si sa ne putem relaxa in compania prietenilor care ne vor trece pragul. Vreau un living pentru seri la chitara. O casa prietenoasa cu cei care isi vor petrece timpul in ea. Dar si cu mediul inconjurator. Pentru ca nu este vorba despre un mediu inconjurator abstract, ci chiar despre mediul nostru de viata. Am deja in minte si materialele care ma vor ajuta sa imi duc visul la bun sfarsit. Structura, acoperis, ferestre, finisaje, totul prinde contur. In privinta zidariei am ales sistemul de zidarie Macon cu AeriSpor despre care am aflat ca are la baza capacitati excelente de izolare termica si fonica, dar si o prelucrare usoara care permite intrebuintarea resturilor rezultate in etapa de realizare a zidarie si face posibila o viitoare adaptare a functionalitatii spatiilor in functie de nevoi.

Cu gandul la case sanatoase si prietenoase si bucuria de a ma simti suficient de energic incat sa ma pot ocupa personal de coordonarea si realizarea  viitorului nostru “cuibusor de tineri pensionari”, sunt convins ca totul va merge cu spor. Si pentru ca sunt la o varsta la care nu-mi arde de stat pe banca, dar la care e cazul sa-mi asez si pasiunile la casa lor, ma simt in forma stiind ca in curand imi voi putea agata chitara la intrarea in mica mea sala de concerte care va putea reuni weekend de weekend tot grupul nostru de prieteni. Si asa acasa va insemna si casa pasiunilor mele!

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .