Poza_articol_Euea-si-longboard-ul-nostru-intr-o-casa-verde-e1496218865299

Eu, ea si longboard-ul nostru, intr-o casa verde

Daca mi-ai fi vorbit acum cativa ani despre cladiri verzi si locuinte sustenabile te-as fi privit circumspect. Eram student si aveam alte griji mai importante. Adica sa ies cu baietii, cate un traseu pe munte, filme online contrabalansate de nopti albe in sesiune pentru a trage tare pe ultima suta de metri. Dar am absolvit facultatea intre timp, mi-am gasit un job bun si … a venit vremea sa-mi iau costum. Imaginea de tanar corporatist ce tocmai devenisem nu era completa fara traditionalul costum. Sunt un tip hotarat asa ca nu mi-a luat mai mult de 5 minute sa-mi desavarsesc imaginea. Am deschis si inchis vreo 2 site-uri ale unor designeri de men’s business fashion, mi-am luat blugii din cuier, bandana si sneakersii, am tras o gura de aer si o camasa in carouri pe cap si iata-ma pregatit pentru o zi de munca. Cu transportul “verde” sunt prieten de multa vreme, asa ca am nevoie de maxim 15 minute sa trec pragul biroului, un open space catre care zbor in fiecare zi. Ca tanar absolvent de facultate am primit de la prietena mea un longboard nou care sa ma ajute sa ma strecor mai usor printre grijile vietii de adult. Dupa cateva salarii incasate mi-a dat prin minte sa-i las si pe ai mei sa se bucure de timpul lor si sa inlocuiesc planul pentru achizitia unor costume cu un plan de… casa. La finante invatasem multe, dar despre constructii… mai nimic. Stiam insa ce inseamna o investitie eficienta si mai stiam ca fara o documentare proprie serioasa asupra activului in care urma sa imi investesc rodul muncii nu-i chip sa fac vreo treaba buna. Si mai era ceva: in cea pe care o voi numi “acasa” trebuie sa ma regasesc.

Si uite-ma ajuns in cautarea drumului spre o locuinta confortabila, nesofisticata si utila inainte de toate. Internet, cunostinte, prieteni, forumuri, specialisti si eu intr-un slalom atent printre ziceri si realitati despre constructii.

Ce-am aflat? Locuinta care corespunde nevoilor mele si care va putea sa imi permita sa ma bucur de viata este o casa unde costurile de intretinere sunt mici, aerul este mereu curat si lumina naturala este acolo cand ai nevoie. Iubesc natura, asa incat nu m-as putea simti acasa decat intr-o constructie conceputa special pentru a avea un impact redus asupra mediului inconjurator.

Poate nu va vine sa credeti, dar totul porneste inca de la materialele de constructii utilizate. Proiectarea, constructia si operarea unei astfel de locuinte au in vedere minimizarea impactului pe care constructia il are asupra mediului si in egala masura minimizarea costurilor de intretinere. Pentru a avea un impact redus si asupra bugetului oarecum limitat de alte bucurii pe care nu am de gand sa le aman, preferabil a fost sa aleg materiale locale. Acestea au cel putin doua avantaje. Unul este acela ca ajuta economia regiunii in care traiesc. Stiu, suna pretentios sa spui ca ajuti economia zonei cumparand materiale pentru o casa, insa daca tot mai multa lume ar gandi si actiona in acest fel, economia locala ar creste cu adevarat, iar cresterea economiei locale se reflecta direct in nivelul de trai al celor care traiesc in aceasta regiune. Al doilea avantaj este acela ca fiind aduse de aproape, este redus semnificativ impactul transportului lor asupra mediului.

Cel mai important criteriu in alegerea materialelor de constructie a fost insa izolarea eficienta pe care acestea o ofera in conditiile in care in regiunea unde traiesc eu o locuinta necesita incalzire interioara aproape o jumatate de an, iar verile aduc frecvent calduri caniculare. Pornind de la aceste premise am realizat ca una din cele mai importante calitati ale unei locuinte verzi este izolarea termica in masura sa asigure un consum cat mai redus de energie, deci o economie de resurse, si energetice, si financiare.

Nu trebuie ignorat faptul ca daca ne propunem sa fim prietenosi cu mediul, oportuna ar fi atat alegerea unor materiale care se gasesc din abundenta in natura, cat si materiale care reduc procentul de deseuri in faza de constructie, adica pot fi reciclate.

In cele din urma, cu gandul la faptul ca nimeni nu construieste o locuinta doar pentru o perioada scurta de timp, ci ne dorim sa traim in ea noi, dar si copiii, eventual si nepotii nostri, materialele trebuie sa fie durabile, adica sa posede un ciclu de viata indelungat.

Cu gandul la o viata sanatoasa si aer curat atat pentru mine cat si pentru generatiile viitoare si cu bagajul de informatii adunate din diferite surse verificate temeinic mai apoi cu mesteri calificati, am gasit solutia perfecta de zidarie care sa indeplineasca toate conditiile. M-am bucurat sa aflu ca materialul pe care l-am ales are la baza o structura performanta, inovatia AeriSpor, adica o formula unica de repartizare uniforma a celulelor de aer, cel mai bun izolator termic, in toata masa materialului. Asa am inteles de ce sistemul de zidarie Macon cu AeriSpor prezinta unii dintre cei mai performanti parametri de izolare dintre toate materialele de constructii asupra carora m-am informat. Si toate acestea fara a renunta la beneficiile clasice, adica rezistenta si durabilitatea. Nici nu stiti cat astept sa terminam constructia si sa ne mutam in noua noastra casa. Eu, ea si longboard-ul nostru! Deocamdata!

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .