Ziduri calduroase. Chiar si fara sistem termoizolator suplimentar.

In primul articol din aceasta sectiune am clarificat care sunt marimile fizice care caracterizeaza capacitatea de izolare termica a unui material, dar este important sa stim si ca valorile acestor caracteristici in zid sunt diferite de ale materialului in sine. De ce stau lucrurile asa? Motivul e simplu, si anume pentru ca in structura unui zid nu avem o singura bucata de material, ci mai multe blocuri legate intre ele cu mortar de zidarie. Fiind doua materiale diferite acestea vor contribui fiecare la performanta termica a zidului.

Recomandarea noastra este sa fiti foarte atenti la aceste aspecte atunci cand faceti alegerea materialului de zidarie cu care urmeaza sa construiti peretii. Constructia unei case este un lucru pe care cel mai probabil nu il facem de doua ori in viata. Iar peretii sunt o parte a casei pe care nu o mai schimbam. Veti mai inlocui poate o fereastra, o instalatie sau un acoperis cu unele mai noi, mai performante. Cu peretii nu e la fel. Iata de ce, inca de la inceput, trebuie sa integram in constructie materiale de zidarie performante din punct de vedere energetic, care sa poata asigura un grad de confort termic ridicat cu cheltuieli minime. Si care sa isi pastreze proprietatile si peste ani. Cu toate ca au un rol atat de important, peretii nu reprezintă decat 3 – 5 % din costurile totale ale unei cladiri. Va sfatuim deci sa analizati, sa stati stramb si sa judecati drept!

Ce trebuie sa stim despre influenta mortarului de zidarie si a rosturilor asupra capacitatii de izolare a unui zid?

Mortarul utilizat la zidirea blocurilor este un material mai slab izolator, generator de punti termice (zone prin care caldura trece mai usor), cu efecte negative asupra performantei zidului. Asadar cu cat mai putine rosturi si cu o dimensiune cat mai redusa a acestora, cu atat mai bine! Cum stau lucrurile in cazul blocurilor de zidarie MACON? Pentru ca lungimea blocurilor noastre este de doua ori mai mare decat a altor materiale, zidul va avea de doua ori mai putine rosturi verticale. In plus, datorita dimensiunilor precise ale blocurilor, materialul nostru permite utilizarea mortarului in strat subtire, grosimea stratului de mortar fiind de doua ori mai mica decat in cazul materialelor care nu se preteaza pentru zidirea cu astfel de mortare. In consecinta, limitand pierderile de caldura datorate puntilor termice obtinem performante superioare in ceea ce priveste capacitatea de izolare a zidului, deci si consumurile de energie pentru incalzirea sau racirea spatiilor interioare sunt mai mici.

Cum se pot traduce toate aceste proprietati excelente de izolare termica ale materialului nostru?

BCA MACON este o alegere excelenta pentru realizarea unor ziduri “calduroase”. Pentru grosimi ale peretilor de peste 35 cm, blocurile tip BCA MACON 2,5 asigura o izolare termica excelenta, chiar şi fara un sistem termoizolator suplimentar. Disponibile in varianta cu grosime de 40 cm, blocurile din BCA pot oferi o protectie termica excelenta, in conformitate cu cerintele legale, fara adaugarea unui sistem termoizolator suplimentar. O solutie simpla, rapida si in acelasi timp economica, datorita unei caracteristici de baza – o conductivitate termica – λ = 0,10 W/mK, una dintre cele mai bune valori care caracterizeaza materialele de zidarie existente pe piata din Romania.

Ce avantaje aduce un sistem de zidarie care are incorporata si izolatia?

Pe langa economii de materiale si manopera generate de neaplicarea unui sistem suplimentar, in cazul zidului din BCA vorbim de o izolatie minerala, adica materiale durabile, stabile ca si structura in timp si care vor avea aceleasi proprietati si peste 50 de ani. Nu va fi cazul sa va ganditi ca din timp in timp trebuie sa inlocuiti cojocelul casei. In tot acest timp peretii raman sanatosi. Si caldurosi.

Concluzii

  • O mare parte a suprafetelor care alcatuiesc anvelopa unei cladiri este reprezentata de pereti. Importanta calitatii acestora este, asadar, definitorie in realizarea unei constructii eficiente energetic, cu pierderi de caldura minime. Efectele utilizarii unor materiale eficiente sau mai putin eficiente se resimt pe toata durata de folosinta a cladirii.
  • Utilizarea sistemului de zidarie Macon asigura posibilitatea incadrarii noilor constructii in clase energetice superioare sau chiar in categoria constructiilor pasive, oferind garantia unui climat confortabil, mentinerea unor temperaturi constante, dar si asigurarea acestora cu costuri reduse.
  • Nu uitati: pe langa costul implicat de construirea unei locuinte, veti avea un cost repartizat pe toata durata de locuire! Asigurati-va ca va fi unul prietenos cu buzunarul vostru!

 

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .

Intra in cont