izolare-fonica-compressor-945x293

Ce materiale trebuie sa folosesti pentru o locuinta verde

De la avantajele globale (grija pentru mediu, folosirea responabila a resurselor) la cele personale (cheltuieli de intretinere reduse, o locuinta sigura si sanatoasa), casele verzi reprezinta cel mai important pas actual la nivel mondial. Ce este, totusi, o casa eco si care sunt avantajele acesteia? O casa ecologica este o structura proiectata, construita si locuita combinand folosirea responsabila a resurselor cu oferirea unui spatiu util, econom, durabil si confortabil.

1. Materiale locale

Folosirea materialelor de constructii din materii prime locale ofera un dublu avantaj. In primul rand, reduce impactul transportului lor asupra mediului. Chiar daca este un criteriu secundar, aceasta strategie incurajeaza un consum total de energie mai mic. Exploatarea si procesul de fabricatie la nivel local presupun, in acelasi timp, un nivel redus de emisii CO2. In al doilea rand, utilizarea acestor materiale ajuta economia regiunii in care este construita locuinta, adica exact zona in care urmeaza sa locuiesti!

2. Materiale care izoleaza eficient

In Romania, locuintele necesita incalzire interioara aproximativ cinci luni pe an. Pe de alta parte, in perioadele de vara in care caldura este excesiva, avem nevoie de temperaturi interioare mai scazute pentru un mediu confortabil si sanatos. Una din cele mai importante calitati ale unei case ecologice este izolarea termica, ce asigura un consum cat mai mic de energie.

O metoda foarte eficienta pentru o rezistenta termica ridicata a peretilor este folosirea blocurilor de BCA (beton celular autoclavizat). Blocurile de zidarie BCA de calitate ofera un grad de izolare care nu necesita un sistem termoizolator suplimentar. Mai mult, acestea sunt eficiente si in cazul zgomotului exterior si scad semnificativ riscurile in caz de incendiu sau cutremur.

3. Materiale reciclate si/sau reciclabile

Eficienta unei locuinte verzi are in vedere intreg ciclul de viata al acesteia, de la proiect si pana la eventuale renovari majore ori chiar demolare. Astfel, cu cat un material este mai flexibil din acest punct de vedere, cu atat devine mai eficient, consumand mai putine resurse si mai putina energie. Mai mult, materialele reciclabile scad procentul de deseuri in cazul tuturor pasilor din ciclul de viata al cladirii, reducand atat efortul necesar cat si cheltuielile. In cazul blocurilor BCA mentionate mai sus, alegerea unora complet reutilizabile creste semnificativ randamentul general al modificarilor ulterioare.

4. Materiale naturale, regenerabile

Sustenabilitatea este un alt criteriu foarte important. In cazul resurselor naturale, sustenabilitate inseamna folosirea si prelucrarea acestor surse intr-un ritm care sa le permita regenerarea. Fie ca este vorba de lemn sau apa, exploatarea excesiva produce, aproape de fiecare data, dezechilibre care pot afecta grav ecosistemul, economia si bunastarea regiunii vizate.

Cu cat exploatarea unei resurse este mai previzibila si controlabila ecologic si economic, cu atat aceasta devine mai de incredere si, indirect, mai ieftina. De asemenea, cu cat o casa contine un grad mai ridicat de materiale naturale, cu atat riscul infiltrarii in mediu a substantelor daunatoare scade.

5. Materiale durabile

Cu totii ne dorim, desigur, o casa care sa reziste cateva vieti. Odata ce materialele folosite respecta criteriile de mai sus, singura grija ramasa este aceea a durabilitatii. Din fericire, materialele cu un ciclu de viata indelungat nu ofera doar avantaje personale, fiind in acelasi timp si cel mai bun prieten al mediului.
Odata locuinta construita, un numar cat mai mic de interventii ulterioare inseamna un impact cat mai scazut asupra ecosistemului. Astfel, o cladire din BCA procesat local poate fi o optiune mai prietenoasa cu mediul si mai avantajoasa decat o locuinta construita mai repede, insa din materiale perisabile si supuse infiltratiilor.

Asadar, casele verzi sunt acele locuinte durabile care, folosind materiale sustenabile si de calitate superioara, asigura un confort termic ridicat, un consum redus de energie si resurse, precum si un spatiu sanatos, sigur si prietenos cu mediul inconjurator.

Constructiile verzi constituie un subiect din ce in ce mai actual, devenind un criteriu important atat in cazul locuintelor cat si al cladirilor de birouri sau institutionale. In scurt timp, datorita legislatiilor europene din domeniu, acestea se vor transforma din optiunea inteligenta in norma obligatorie.

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .