BCA si mediul inconjurator

Ciclul de viata al produsului se refera la durata medie de viata a unui produs, de la materiile prime, procesul de prelucrare al acestora, produsul finit, transportul lui, punerea in opera, utilizarea si pana la reciclarea si eliminarea sa.

Haideti sa vedem care este ciclul de viata in cazul BCA si ce merita sa stim despre relatia sa cu mediul inconjurator.

Suntem in prezent intr-o etapa in care, fie ca vorbim de spatiile in care locuim, fie ca vorbim de cele in care ne desfasuram activitatile, mai mult decat oricand, nevoia cea mai importanta este cea a unui prezent responsabil, care sa nu compromita posibilitatile de satisfacere a nevoilor generatiilor urmatoare. Constructiile sustenabile trebuie sa reprezinte echilibrul intre cele trei dimensiuni: sociala, economica si de protejare a mediului inconjurator. Materialele de constructii mai noi, din categoria carora face parte si betonul celular autoclavizat, un material inventat la inceputul secolului XX de catre un arhitect, au aparut tocmai ca un raspuns la aceasta necesitate.

Inca de la descoperirea si inceputurile productiei sale industriale, aparitia betonului celular autoclavizat este legata de grija fata de mediul inconjurator si resursele pe care natura ni le-a pus la dispozitie. Descoperit in urma cu aproape 100 de ani, pe fondul crizei energetice de dupa primul razboi mondial, BCA-ul s-a remarcat inca de la inceput ca un material cu o capacitate de izolare termica superioara, eficient si economic.

Așadar BCA apare in vederea evitarii dezechilibrului ambiental și detine avantaje pe care celelalte materiale de construcții nu le poseda. Deseori diferite materiale sunt prezentate ca și naturale, ecologice sau prietenoase cu mediul deoarece sunt fabricate din materii prime de origine naturala, trecandu-se cu vederea insa impactul puternic asupra mediului inconjurator pe care il au procesele de producție ale acestora. Pentru a putea fi definit ca „prietenos cu mediul” un material de constructii trebuie sa țină seama de mai multe aspecte, printre care amintim: materii prime ușor de procurat, ciclu productiv cu consum energetic redus, emisii nocive neglijabile și o reciclabilitate ridicata sau totala.

Asa cum ati putut afla in articolul nostru dedicat procesului de fabricatie, BCA este fabricat din materii prime provenite din natura, rezervele care stau la baza acestora regasindu-se in cantitati suficiente, printr-un proces tehnologic cu consum redus de energie, care genereaza si un nivel redus de emisii de CO2.

Procesele de productie permit reintroducerea in fabricatie de materiale reciclate, astfel incat materiile prime sa nu fie irosite, iar produsele aflate la finalul unui ciclu de viata sa se poata intoarce in fluxul tehnologic pentru a contribui la fabricarea de noi produse. Astfel, si surplusul de materiale rezultate in urma etapelor de fabricatie si deseurile provenite din demolari pot fi reintroduse in circuitul de productie sau reciclate.

Produsele din BCA se pot fabrica intr-o multitudine de dimensiuni asupra carora se pot executa cu usurinta operatiuni ulterioare de taiere, gaurire, frezare, astfel incat punerea in opera se realizeaza usor si cu reducerea la maxim a cantitatii de deseuri.

Intregul proces de fabricație este unul prietenos pentru mediul inconjurator si  nu implica emanare de noxe care sa afecteze sanatatea oamenilor sau mediul inconjurator.

Punerea in opera si organizarea lucrarilor pe santiere, printre care se numara si gestionarea deseurilor este o noua etapa in care BCA isi dovedeste performantele si grija fata de mediul inconjurator. Reducerea cantitatii de deseuri pana la eliminarea lor aproape in totalitate genereaza pe langa economii de materiale si mai putin efort si resurse pentru colectarea si transportul acestora la incheierea lucrarilor. Datorita structurii lor, blocurile de BCA sunt usor de debitat, asa incat blocurile rezultate in urma debitarii la locul punerii in opera isi pot gasi rapid o alta intrebuintare, fiind astfel refolosite.

Mai departe, in etapa de utilizare, avand la baza capacitati excelente de izolare termica, o lucrabilitate si prelucrare usoara care permite inclusiv adaptarea functionalitatii spatiilor in functie de nevoile ulterioare ale ocupantilor fara a fi necesare interventii majore in lucrari de reconstructie, construcțiile realizate cu BCA sunt cu adevarat sustenabile, implicand un consum redus de energie si implicit un nivel scazut de emisii de CO2 si in aceasta etapa, respectiv pe parcursul exploatarii spatiilor.

Am vazut ca intr-o prima faza deșeurile rezultate in ciclul productiv se pot macina și reutiliza. Despre  cele rezultate la capatul ciclului de viata al produsului va spunem ca eliminarea  se face la fel de usor si ca, neavand la baza nicio materie prima nesanatoasa, ele nu se descompun in produsi periculosi.

Concluzii

  • De-a lungul timpului, materialele de constructii, la fel ca si omenirea, s-au dezvoltat, au evoluat. Si asta, ca o consecinta directa a nevoilor in continua schimbare.
  • Eficienta ridicata, impact redus asupra mediului inconjurator.
  • BCA este o solutie moderna de zidarie. Pentru ca la fel sunt si nevoile noastre.

 

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .

Intra in cont