BCA este un material sanatos. Studiile confirma.

Intr-un articol anterior ti-am vorbit despre materiile prime care intra in procesul de fabricatie al BCA MACON si pe scurt despre reactiile si etapele prin care produsul nostru trece de la mixarea acestora pana la momentul ambalarii acestuia, adica forma in care ajunge la vanzare. Daca nu l-ai citit inca, te invitam sa o faci aici.

In continuare iti vom vorbi despre radioactivitate din perspectiva materialelor de constructii si despre BCA care s-a dovedit inca o data un material sanatos. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu pe subiectul radioactivitatii materialelor de constructii care a fost realizat in laboratoarele specializate ale Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi.

Fenomenul de radioactivitate este prezent in mod natural pretutindeni, fiind denumit radioactivitate naturală. Astfel, radionuclizii se găsesc în roci, aer, apă, sol și în organismele vii, inclusiv cel uman.

Cei mai cunoscuți radionuclizi sunt: U-235 (uraniu), U-238 (uraniu), Th-232 (toriul), Ra-226 (radiul), Rn-222 (radonul), K-40 (potasiu).

Majoritatea oamenilor petrec 80% din timp in interiorul cladirilor, astfel radioactivitatea naturala provenita din materialele de constructie poate fi o sursa importanta de expunere la radiații. Toate materialele de construcţii conțin o anumita cantitate de radionuclizi. Materialele derivate din roci si soluri conțin radionuclizi naturali din seriile U238 si Th232 precum si radioizotopul K40. In seria uraniului, segmentul de dezintegrare care începe cu Ra226 este cel mai important. Cei mai importanți radionuclizi naturali care exista in materialele de constructie sunt Ra226, Th232 si K40.

Ce prevede legislatia din Romania cu privire la radioactivitatea materialelor de constructii?

In Romania se “interzice producerea, importul si furnizarea de materiale pentru construcţia de locuinte si alte cladiri sociale avand in produsul finit concentratii (Bq/kg) în Ra226, Th232 si K40 care nu respecta un nivel al indicelui de radioactivitate, I ≤ 0.5  (“Normele sanitare de baza privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare”, avizate de presedintele CNCAN cu nr.3984/LB/31.03.2004 si aprobate prin ordinul ministrului sanatatii nr. 381/05.04.2004).

Concentratiile radionuclizilor in materialele de constructii

Pentru a stabili nivelurile de radioactivitate si limitele pentru materialele de constructii si respective expunerea datorata utilizarii lor s-au facut multe studii in laboratoare specializate ale Ministerului Sanatatii.

Asa cum spuneam, recent, pentru o comparatie intre caracteristicile materialelor prezente pe piata si prevederile nationale si europene privind  limitele admisibile pentru radioactivitatea materialelor de constructii, un astfel de studiu pe diferite materiale si produse pentru constructii a fost realizat si in cadrul laboratorului specializat al Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi.

Care sunt concluziile studiului?

  • Valoarea medie a indicelui de radioactivitate pentru BCA este 0.22, adica la nici jumatate fata de nivelul maxim admis de 0.5.
  • Despre valorile indicelui de radioactivitate pentru celelalte materiale te invitam sa citesti in varianta integrala a studiului publicat pe site-ul Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi.

 

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro .

Intra in cont