5 lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand iti construiesti o soba

Construirea unei sobe, indiferent de combustibilul folosit, se aseamana din anumite puncte de vedere cu constructia unei locuinte: cu cat proiectul, designul, executia si materialele sunt mai bune, cu atat vei avea parte de mai mult confort si pentru o perioada mai lunga de timp. Asemenea locului caruia ii spui “acasa”, semineul sau soba trebuie sa reziste (cel putin) o viata, iar constructia este momentul determinant pentru acest lucru.

Cunoscand foarte bine industria cahlelor de teracota, suntem deseori intrebati care sunt detaliile la care trebuie sa avem grija atunci cand construim o soba. Am pus laolalta, mai jos, cinci dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.

1. Pregateste cele necesare

Soba trebuie construita pe o suprafata pregatita in prelabil, astfel incat sa avem un plan neted, solid si care sa nu aiba in apropiere elemente inflamabile sau sensibile la caldura. In functie de necesitati sau in cazul unei pardoseli existente deja, este necesar un suport neinflamabil si izolator termic care sa depaseasca marginile sobei de jur imprejurul acesteia.

De ce materiale ai nevoie pentru o soba de teracota? Pe langa cahlele de teracota (placi, stalpi, cornise, laterale, burlane, capace etc), la constructia unei sobe obisnuite vei avea nevoie de argila, nisip, caramida pentru focar, pentru realizarea fumurilor, cleme pentru legarea cahlelor de teracota, usa, gratar sau tava pentru cenusa si, de asemenea, o manopera de calitate. Pentru stabilirea necesarului de materiale si realizarea sobei, este necesar sa apelezi la un mester sobar. Te sfatuim sa apelezi la sobari priceputi, cu experienta si care pot sa-si sustina calitatea lucrarilor prin sobe deja aflate in functiune.

2. Foloseste teracota de calitate

Untitled design (13)

sursa foto: adelaparvu.com

Din punct de vedere al randamentului, o soba din cahle de teracota are un avantaj cheie: semineul poate fi construit in asa fel incat sa asigure incalzirea prin intreg ansamblul, si nu doar cu ajutorul focarului. In comparatie cu alte materiale (de exemplu piatra decorativa), fiecare cahla de teracota emana caldura, asigurand o radiatie uniforma si eficienta.

Mai mult, constructia pe baza de teracota asigura flexibilitatea proiectului. In primul rand, caracterul modular al cahlelor ofera un design adaptabil oricarui tip de interior. In al doilea rand, numarul ridicat de modele si culori iti ofera libertate de decizie si te ajuta sa faci alegerea corecta indiferent de designul incaperii.

3. Dimensionarea sobei, realizarea fumurilor sau calitatea argilei folosite la imbinari sunt aspecte tehnice foarte importante

5 lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand iti construiesti o soba

sursa foto: adelaparvu.com

La dimensionarea sobei tale trebuie sa tii cont de spatiul disponibil, dar si de necesarul de caldura. Necesarul de caldura depinde de volumul de aer care urmeaza a fi incalzit, precum si de performantele termice ale locuintei (pereti, ferestre etc). De o buna realizare a fumurilor va depinde performanta sobei, iar calitatea amestecului de argila folosit la imbinarea pieselor sobei are si ea o importanta mare, avand in vedere ca trebuie sa reziste bine in timp, sa nu isi piarda calitatile si sa nu crape sub actiunea repetata a temperaturilor ridicate la care este expus.

4. Nu face compromisuri in ce priveste hornul

Daca nerespectarea regulilor in privinta sobei in sine poate rezulta intr-un randament scazut, construirea unui horn care nu corespunde parametrilor standard este o greseala care trebuie cu adevarat evitata. Un horn de calitate cu un tiraj optim nu este optional, ci 100% necesar.

Exista multe reguli tehnice in privinta hornurilor. De exemplu, hornul trebuie sa aiba o inaltime suficienta pentru a asigura tirajul si trebuie ridicat deasupra acoperisului cu distante minime necesare ce depind de panta acoperisului. De asemenea, nu este indicata legarea la un horn folosit de o soba de teracota a unor alte tipuri de seminee, acestea avand nevoie de evacuare separata. Datorita indicatiilor tehnice de acest gen, trebuie sa te asiguri ca proiectantul/constructorul semineului cunoaste nu doar regulile privitoare la soba in sine, ci si a celor legate de evacuare.

5. Nu uita de intretinerea sobei

Untitled design (15)

sursa foto: adelaparvu.com

Odata ce soba ta de teracota este construita, a trecut de aprinderile de test si esti pregatit sa te bucuri de caldura si confortul oferit, tot ce iti ramane este sa nu uiti ca intretinerea este importanta.
Pentru a te asigura ca soba ta functioneaza in parametri optimi, este indicata verificarea/curatarea acestuia, precum si a hornului, cel putin o data la doi ani. Astfel vei garanta nu numai o folosire optima, ci si una indelungata, rezistenta sobei tale crescand, desigur, atunci cand nu sari peste verificarile periodice.

Acestea sunt cateva dintre sfaturile noastre legate de alegerea, constructia si intretinerea sobelor. Ai o nelamurire, intrebare sau ceva de adaugat? Contacteaza-ne si expertii nostri iti vor raspunde!

 

Iti multumim ca ai citit articolul nostru. Daca vrei sa ne trimiti un comentariu sau o sugestie poti face asta la adresa proiecte@macon.ro

Intra in cont