BCA este un material de zidarie sanatos

Poate ca ai auzit la un moment dat ca exista pe piata materiale de constructii mai puțin sanatoase si zvonul ca BCA-ul ar fi unul dintre ele. Sau ai citit pe vreun forum ca ar contine “ceva”, ca emite radiatii, ca este periculos pentru sanatate, ca… un cactus in casa iti aduce ghinion sau ca, dimpotriva e bine sa-l ai pentru ca absoarbe radiatii, ca daca presari sare pe pragul unei case noi, sarea va proteja casa de rau… In fata unui amestec confuz de “ziceri” si fara cunostinte tehnice specifice, este firesc sa-ti pui intrebarea “este BCA un material sanatos?” Pentru un raspuns corect si convingerea ca nu ti-ai format niste perceptii gresite ai nevoie de argumente.

Ne propunem sa iti prezentam in cateva articole informatii tehnice despre betonul celular autoclavizat intr-un format pe intelesul tuturor si pe alocuri mai stiintific, de la materiile prime, procesul de fabricatie  si pana la comportamentul acestui material de-a lungul ciclului sau de viata, dar si cateva date exacte rezultate in urma unor teste in laboratoare specializate. Vei afla tot ceea ce e necesar pentru a-ti putea forma propria opinie. Argumentata si corecta.

Mai jos primul articol din seria “BCA este un material de zidarie sanatos”.

BCA MACON. Materii prime si fabricatie.

Incepem prin a-ti adresa o intrebare: stii cum se face cozonacul?  In acest caz, cu siguranta, vei intelege perfect si procesul de fabricatie al betonului celular autoclavizat detaliat mai jos.

Etapa 1. Reteta. Ce materii prime folosim pentru BCA MACON?

La fel cum pentru a face un cozonac iti alegi cu atentie ingredientele,  si noi ne alegem cu grija materiile prime necesare pentru fabricarea BCA MACON : nisip, ciment, var, apa, gips si pasta de aluminiu. Ingredientele sunt cantarite cu precizie maxima  prin intermediul unei statii automate controlate de calculator, dupa care suntamestecate intr-un mixer; fiecare ingredient are propriul rol:

  • Nisipul este baza majoritatii materialelor de constructii (in afara de BCA, si betonul, caramida sau sticla sunt formate in majoritate din nisip); in reteta noastra, nisipul serveste ca o sursa de dioxid de siliciu;
  • Cimentul este bine cunoscut tuturor, fiind cel mai folosit liant din lume; in reteta noastra el serveste un dublu rol – liant pentru intarirea “cozonacului” si sursa de oxid de calciu ce va reactiona cu dioxidul de siliciu;
  • Varul contine 90-95% oxid de calciu; este foarte important in reactia chimica ce va avea loc la “coacerea cozonacului”;
  • Gipsul are rolul de a ajuta in producerea reactiilor dintre var, nisip si ciment;
  • Pasta de aluminiu se foloseste in cantitati foarte mici si are rolul prafului de copt in reteta de cozonac. Este elementul care se adauga pentru a ajuta materialul “sa creasca” prin formarea bulelor de aer, conferind produsului final calitatile izolatoare deosebite precum si o greutate redusa. Pe parcursul etapelor de fabricatie aluminiul reactioneaza cu varul si degaja vapori de hidrogen, in urma acestei reactii formandu-se porii de aer inchisi in structura betonului celular autoclavizat. Hidrogenul, fiind un gaz usor, se elimina, este inlocuit de aer si astfel ia nastere un beton cu excelente proprietati termoizolatoare (beton celular = un beton cu multe celule de aer la interior).

Etapa 2. Turnarea.

Am facut aluatul, este timpul sa il lasam la dospit. Aluatul nostru de BCA este lasat sa creasca timp de 3-4 ore. In aceasta perioada se formeaza porii interiori,  forma creste in inaltime si se intareste usor. Cand “cozonacul” a crescut destul, il portionam cu ajutorul unei masini de taiat speciale. Aici vor lua nastere viitoarele blocuri de BCA; marginile sunt indepartate iar masina de taiat taie cu precizie de 1-2 mm fiecare bloc in parte. In aceasta etapa procesul de fabricatie este diferit de cel al unor cozonaci din simplul motiv ca la final feliile noastre sunt gata de a fi zidite, deci cu o rezistenta mare care nu ar mai permite taierea usoara si cu precizie maxima a unor blocuri de diferite dimensiuni.

Etapa 3. Autoclavizarea.

E timpul sa bagam cozonacul la cuptor. Doar ca in loc de cuptor folosim cilindrii metalici uriasi numiti autoclave iar in loc de aer cald folosim abur. Il coacem apoi in baia de aburi la o temperatura de 190-200 de grade Celsius, timp de 10-12 ore. In timpul acestei autoclavizari se intampla o reactie chimica unica in cazul materialelor de constructie: dioxidul de siliciu din nisip reactioneaza cu oxidul de calciu din ciment si var formand in final un mineral unic numit “tobermorit”. Acest mineral este cel care genereaza caracteristicile unice ale BCA-ului, dandu-i rezistenta necesara unui material de constructie si pastrandu-i in acelasi timp excelentele proprietati de izolare termica si fonica. Sa nu uitam ca la final obtinem un produs mineral ce nu arde, nu emana gaze in cazul unui incendiu si are proprietati excelente de protectie la foc.

Etapa 4. Ambalarea.

Dupa ce l-am preparat cu pricepere, trebuie sa ii dam si un ambalaj pe masura. Drept urmare, dupa ce ies din autoclave, blocurile de BCA sunt paletizate, infoliate si etichetate cu ajutorul unei instalatii automate. In cazul nostrum, folia stretch este mai groasa si mai rezistenta decat cea intalnita la adevaratii cozonaci, dar are acelasi rol – de a proteja produsele pe timpul manipularilor si transportului.

Concluzii:

  • BCA este un material sanatos si sigur pentru constructii. Materiile prime care intra in compozitia sa sunt doar materiale provenite din natura care nu prezinta niciun risc pentru sanatate
  • Betonul celular autoclavizat nu contine “ceva”. Materiile prime care intra in compozitia lui sunt cele enumerate mai sus. Fara alte adaosuri! Toate sunt materii intalnite in mod obisnuit in produsele pentru constructii.
  • Aluminiul folosit este acelasi care se utilizeaza de exemplu in industria alimentara. O bere la cutie, o folie alimentara, un set de tacamuri – toate din aluminiu – sunt la fel de sanatoase precum blocurile de BCA.
  • BCA are o compozitie stabila iar la finalul ciclului de fabricatie toate materiile prime introduse sunt in forma legata; rezulta un mineral cu structura celulara cu excelente calitati de izolare termica, fonica si la foc.
  • BCA nu absoarbe decat materii prime sanatoase si degaja doar SPOR LA CONSTRUIT!

Daca ti-a placut acest articol, citeste-l si pe urmatorul in care iti prezentam un studiu despre radioactivitatea materialelor de constructii si o comparatie intre acestea; de asemenea, mai departe in aceasta sectiune poti afla mai multe despre comportamentul pe care il are BCA de-a lungul ciclului sau de viata si influenta lui asupra mediului inconjurator.

Intra in cont